Anasayfa / Anal Fissür / Makat Hastalıklarında Beslenme

Makat Hastalıklarında Beslenme

Makat hastalıklarının bir çoğunun oluşumunda ki en büyük sebep kabızlıktır. Gerekli tedbir ve önlemler alındığı taktirde kişiler kendilerini korumaya alabilirler. Makat hastalıkları düzenli ve doğru beslenildiğinde önüne geçilebilecek rahatsızlıklardır.

makat-hastalari-nasil-beslenmeli

Kabızlığın neden olduğu makat hastalıkları
Anal fissür (Makat çatlağı)
Hemoroid (Basur)
Anal Apse
Fistül
Anal hematom (Makatta pıhtı toplanması)

Eğer bu hastalıklarla kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma ile karşılaştıysanız ilk olarak kabızlığın önlenmesi gerekmektedir. Kabızlık engellediğinde makat hastalıklarının da önüne geçilebilmektedir.

Makat Hastaları Nasıl Beslenmeli?

– Kabızlığın giderilmesi için posalı ve lifli gıdalar tüketilmelidir.
– Meyve sebze bolca alınmalıdır.
– Gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir.
– Kuru erik, kayısı, incir dışkıyı yumuşatıcı özelliklere sahip gıdalardır.
– Tahıl, baklagil gibi gıdalarda dengeli bir şekilde tüketilirse kabızlık engellenebilir.

Beslenme ve beraberinde günlük yapılacak olan 30 dakikalık yürüyüşler kişinin bağırsaklarının eğitilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Tüketilecek gıdaların dışında tuvalet kullanımı da önem taşımaktadır. Titiz olan ve dışarıda tuvalet ihtiyacını gideremeyen insanlar dışkılama ihtiyacı hissettiklerinde “eve gidince yaparım” diyerek ertelemektedir. Bu davranış bağırsakların tembelleşmesine neden olur ve beraberinde kabızlığı getirmektedir. Ayrıca tuvalet ihtiyacı 1-2 dakika kadar kısa bir sürede yapılmalı insanların yanında cep telefonu, tablet, kitap, gazete gibi araçlar götürmemesi gerekmektedir. Tuvalette uzun zaman geçirmek ıkınma hissi yaratacak, ıkınma sonucunda da makat hastalıklarının oluşumu meydana gelmektedir. Tuvalet ihtiyacının günde bir kez yapılması, mümkünse bunun kahvaltı sonrasında olması önerilmektedir.

Yazar: Busra

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz