Anasayfa / Diğer / Makat Kaşıntısı Neden Olur

Makat Kaşıntısı Neden Olur

İnsanların vücudunun çeşitli yerlerinde zaman zaman gelip geçici anlık kaşıntılar olabildiği gibi, süreklilik gösteren ve rahatsızlık verici kaşıntılar da meydana gelebilmektedir. Bu sorun alerjik sebeplerden olabileceği gibi herhangi bir hastalıktan dolayı da ortaya çıkabilmektedir.

makat kaşıntısı

Süreklilik gösteren ve neden olduğu bilinmeyen kaşıntılar için muayene olunması ve gerekli tahlillerin yapılması gerekebilir. Makat kaşıntısı parazit ve makat çatlağı sebeplerinden de kaynaklanabilir. Dışkıda görülen parazit ve kıl kurdu da bu vakıaların oluşumunda büyük rol oynar. Fakat günümüzde kullanılan suların temizliği ve insanların göstermiş olduğu hijyen ile kıl kurduyla fazla karşılaşılmamaktadır.

Diğer bir yandan tuvalet ihtiyacının yapılmasından sonra bölgeye gerekli temizlik yapılmaması ve dışkı kalıntılarının kalması da kaşıntılara yol açabilir. Temizliğinin yeterli olarak yapılmaması gibi çok fazla titiz davranılması da neden olabilmektedir. Titiz insanların makat bölgelerinin temizlenmesi amacıyla sabun, şampuan ya da ıslak mendillerle temizlenmesi makat bölgesinde bulunan koruyucu tabakaya hasar verdiğinden dolayı da oluşabilmektedir.

Makat Kaşıntısı Sebepleri

Bölgenin aşırı olarak rahatsızlık verici şekilde kaşınmasında ki faktörleri sıralayalım;

1- Titizlik; Aşırı temizlik gösterilmesi ve makat bölgesinin sabun, şampuan gibi kimyasal maddeler ile bastırarak temizlenmesi az önce de belirttiğimiz gibi makatta bulunan koruyucu tabakanın incelmesine neden olduğundan dolayı olabilir. Temizlik esnasında sadece duru su kullanılmalı ve kuvvet uygulanmamalıdır.

2- Yetersiz temizlik; Çok titiz olan insanların tam tersine hiç özen göstermemekte kaşıntılara yol açabilir. Dışkılama sonrasında dışkı kalmayacak şekilde gereken temizlik duru su ile yapılmalıdır.

3- Giyim seçimi; Pamuk ve ketenden üretilmiş olan giyimler tercih edilmelidir. Sentetik olan kıyafetler şikayet oluşturabilir.

4- Dar kıyafet; Dar iç çamaşırı, tayt, pantolon, şort ya da benzeri kıyafetlerin çok dar olması bölgenin havasız kalmasına sebep olabilir. Hava almadığında dolayı da terleme meydana geleceğinden sıkıntıya sokabilmektedir.

5- Fazla kilo; Kilolu insanların kalçaları birbirine yakın temas halinde bulunduğundan bölge havasız kalmakta ve terlemelere yol açabilmektedir.

6- Parazitler; Dışkıda bulunan parazitler bölgede şikayetlere yol açabilmektedir.

7- Bölgenin ıslak kalması; tuvalet ihtiyacından ya da terleme gösterilmesinden veya duş sonrası bölgenin dikkatlice kurutulması ve ıslak ya da nemli bırakılmaması gerekmektedir.

8- Kimyasal maddeler; Bölgenin sabun, şampuan ya da ıslak mendille temizlenmemesi gerekmektedir. Duş sırasında da dikkatli bir şekilde durulanmalıdır.

9- Dış hemoroid

10- Makat çatlağı; Daha çok kabızlık ve ıkınma ile ortaya çıkan makat çatlağı kaşınmalara yol açabilir. Kaşıntı dışında ağrı ve yanma da gözlemlenir.

11- Kondilom (makat siğili); Bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Kişiden kişiye ortak klozet kullanımı ya da cinsel ilişki aracılığıyla geçebilir.

12- Tüketilen besinler; Acı ve ekşi gıdalar sebep olabileceği gibi süt ve çikolata ürünleri de sebep olabilmektedir.

13- İlaçlar; Herhangi bir rahatsızlık için kullanılmakta olan ilaçlar neden olabilmektedir.

14 – Ameliyat; Makat bölgesinde geçirilen bir operasyonun sonucunda oluşan sızıntılar kaşıntılara yol açabilmektedir.

Kaşıntının neden olabileceğine yönelik tam teşhisin konulması için muayene edilmesinde fayda vardır.

https://www.makatcatlagi.net/makat-kasintisi

Yazar: Busra

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz