Anasayfa / Kıl Dönmesi / Kıl Dönmesi Apsesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kıl Dönmesi Apsesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) problemiyle karşılaşan kişilerin, ağrı, sızı ya da benzeri şikayetlerinin olmasının sebebinin büyük çoğunluğu meydana gelen apsedir. Hazırladığımız bu yazıda en çok yöneltilen kıl dönmesi apsesi neden olur, nasıl geçer? sorularının cevabını vereceğiz.

Kıl Dönmesi Apsesi Neden Oluşur?

Daha önce ki yazılarımızdan birinde kıl dönmesi rahatsızlığının neden olduğunu detaylı bir şekilde ele almıştık. Yazımız için BURAYA tıklayabilir ve öğrenebilirsiniz.

kıl dönmesi apsesi nasıl geçer

İnsanların ensesinden kuyruk sokumu bölgesine düşen kıl, tüy, cilt kalıntısı, elbise tozu gibi yabancı maddelerin kuyruk sokumunda açmış oldukları küçük deliklerden peş peşe cilt altına girmesi ve birleşerek bir yumak oluşturmaları doğrultusunda meydana gelmektedir. Vücut yabancı maddeleri fark ettiğinde savunma sağlamak amacıyla etraflarını ince zar (kapsül) ile kaplamaktadır. Hastalık kişi tarafından ta ki kapsül patlayana kadar herhangi bir şekilde fark edilemez.

Fakat uzun süren yolculuklarda veya sert oturuşlarda kapsül hasar görerek patlar ve vücut yabancı maddeler ile tekrar karşı karşıya kalır. Vücut koruma almak amacıyla yabancı maddelerin yok edilmesine yönelik bir sıvı salgılar. Bu sıvı yabancı cisimleri yok edemediği gibi herhangi bir çıkış kapısı da bulamaz ve doku içinde birikerek iltihaplanma oluşumuna yol açar. Meydana gelen bu iltihap 3-5 gün kadar daha ilerleme sarf eder ve bu bölgede şişlik meydana gelmesine yol açar. Az önce yazımızın başında da belirttiğimiz gibi pilonidal sinüs bu duruma kadar kişide hiç bir şikayet oluşuma sebep olmamakta, bu süreç içerisinde ve sonrasında dayanılmaz bir ıstırap vermektedir.

Kıl Dönmesi Apse Tedavisi

İltihaplanma söz konusu olduğunda kişide dayanılmaz bir ıstırabın meydana geldiğinden bahsetmiştik. Böyle durumda mutlaka tedavi olunması gerekir. İlk etapta uzman hekime başvurulmalı ve apsenin boşaltılması gerekmektedir. Uzman tarafından boşaltılmadığı taktirde, apse kendi kendine boşalır fakat doku hasarı ilerleme gösterir. Kendisinin boşalması kesinlikle tavsiye edilmeyen durumdur. Hangi şekilde olursa olsun apsenin boşalmasını takip edecek 2. ay sonrasında kıl dönmesinin tedavisi yapılmalıdır. Tedavi olunmadığında apse tekrar edecek ve öncekinden daha fazla ve ilerlemiş şikayetlere neden olacaktır.

Apse Nasıl Boşaltılır

Diğer bütün apseler gibi yaklaşılır. Cerahatin rahatça akacağı kadar yani 1.5-2 cm’lik deri kesilir. Deri kesildiği anda cerahat basınçla boşalır. Kesilecek kısım önceden bölgesel uyuşturucu enjeksiyonuyla uyuşturulur. Soğutucu sprey ile yapılan işlem çok daha ağrılıdır ve rahat boşaltılamaz. Boşaltılan odayı ağır bir koku sarar. Kokunun sebebi mikropların ürettiği gazdır. Genellikle dayanılmaz düzeylerde olan ağrı boşaltıldığı anda ciddi düzeyde azalır. hastalar “ohh be” diyecek düzeyde rahatlar.

Kıl Dönmesi Apsesi Antibiyotik Kullanarak Geçer mi?

Diğer bölgesel iltihaplardan farklı olarak apse tedavisinde antibiyotik yeterince etkili olamaz, yani tek başına tedavi edemez. Hangi antibiyotiğin kullanıldığının önemi yoktur mutlaka önce boşaltılmalı ondan sora yani tedavinin devamında antibiyotik verilmelidir. Burada antibiotik etkisi iltihabın daha çabuk düzelmesini sağlar.

https://www.kildonmesi.com.tr/kil-donmesi-apsesi

Yazar: Busra

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz